Jak jeść jajko – savoir-vivre przy wielkanocnym stole

17 kwietnia 2019 | Savoir-vivre

Przed nami Wielkanoc, czyli najradośniejsze chrześcijańskie święta. Święta zdrowe, bo w ich czasie zjadamy podobno rekordową liczbę jajek, które zresztą są głównym bohaterem tego artykułu. Skoro czytacie ten wpis, to prawdopodobnie chcecie upewnić się, że jecie je dobrze, zgodnie z zasadami etykiety przy stole. Jak jeść jajko na twardo, jak jeść jajko na miękko, jak jeść jajko po benedyktyńsku? Każde inaczej.

Jak jeść jajko na twardo?

Jajka na twardo powinny pojawiać się na stole już obrane ze skorupki i pokrojone w połówki. Takie podanie ma bardzo praktyczne uzasadnienie – obieranie jaj przy stole nie jest wygodne: można pobrudzić sobie ręce, a skorupka nie zawsze chce odejść gładko. Jeśli jajka nie zostaną przekrojone, a podane w całości, to lepiej zrezygnować z sięgania po nie – można zrobić show z latającym jajkiem w roli głównej.

Wybrany z półmiska kawałek jajka kładziemy na swoim talerzu i jemy widelcem lub nożem i widelcem. Dlaczego? Zgodnie z ogólnymi regułami (od których jest mnóstwo wyjątków) noża używa się wyłącznie do mięs, a jajko mięsem nie jest. Jajka jednak mają do siebie to, że są śliskie i niekiedy jedzenie ich za pomocą samego widelca mogłoby sprawić niemały kłopot. Jajko więc kroimy widelcem lub nożem i zjadamy.

>>Przeczytaj też<< Co zrobić z serwetką przy stole?

Jak jeść jajko na miękko?

Jajko na miękko podawane jest w specjalnym kieliszku. By się do niego dobrać, należy ostukać górną część skorupki i po jej pęknięciu zdjąć jej górną część, odkładając skorupki na talerzyk. Pod żadnym pozorem nie należy wyjmować jajka z kieliszka. Jajko na miękko jemy przy pomocy łyżeczki. Niektórzy do jajka na miękko zabierają się poprzez odcięcie jego czubka. Nie polecam tego rozwiązania – skorupki lubią wtedy utknąć w jajku, a żółtko rozlać się.

Jak jeść jajecznicę?

Jajecznicę jemy samym widelcem. Nie ma potrzeby używania do jedzenia jajecznicy noża, łyżki lub łyżeczki. Widelec trzymamy wtedy oczywiście w prawej ręce.

Jak jeść omlet?

Omlet, podobnie jak jajecznicę, jemy używając samego widelca. Jeśli jednak omlet pełen jest dodatków, można skorzystać z pomocy noża i jeść go za pomocą noża i widelca.

Jak jeść jajko sadzone?

Jajko sadzone należy jeść są pomocą samego widelca lub noża i widelca. W zależności od sposobu jego przyrządzenia oraz sposobu podania, czasem trudno będzie poradzić sobie z rozdrabnianiem go przy użyciu samego widelca. Nie należy więc się siłować, ale po prostu użyć noża.

>>Przeczytaj też<< Mysz na plecach, kot na kolanach, czyli kolejne 22 zasady dotyczące zachowania przy stole

Jak jeść jajko po wiedeńsku?

Łyżeczki używamy do jedzenia jajka po wiedeńsku, czyli tzw. jajka w szklance.

Jak jeść kogel-mogel?

Podobnie jak jajko po wiedeńsku, kogel-mogel je się używając samej łyżeczki. Pisząc o koglu-moglu nabrałam na niego ogromnej ochoty – kojarzy mi się z błogim dzieciństwem.

Jak jeść jajko po benedyktyńsku?

Jajko po benedyktyńsku, czyli jajko podane na toście należy jeść używając noża i widelca, mimo że tost je się przecież przy użyciu rąk. Jedzenie jednak jajka po benedyktyńsku samym widelcem byłoby trudne, a rękami mocno nieestetyczne.

Warto pamiętać, że do jedzenia jajek nie nadają się wszystkie sztućce. Z okazji świat w wielu domach wyjmowana jest najlepsza zastawa, w tym srebrne sztućce. Niestety, srebro w reakcji z płynnym żółtkiem psuje jego smak, a żółtko zmienia kolor srebra. Warto więc pamiętać, że do jedzenia jajek na miękko, po benedyktyńsku po wiedeńsku, czy sadzonego nie warto wybierać srebrnej zastawy.

Jeśli macie jeszcze jakiekolwiek wątpliwości, zachęcam do obejrzenia filmu, który poświęciłam właśnie jajkom. Będzie mi niezwykle miło, jeśli zostawicie łapkę w górę i subskrybcję!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BouuFJx2mzc[/embedyt]

NEWSLETTER

Newsletter Instytut Etykiety

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoje zakupy0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0