Ile zostawić napiwku w restauracji?

20 listopada 2023 | Savoir-vivre

Napiwek to nie tylko dodatkowa opłata, ale przede wszystkim gest wdzięczności i wyraz uznania dla obsługi. Wręczamy go w różnych miejscach: u fryzjera, w hotelu, a przede wszystkim w restauracji. Czy trzeba dawać napiwek? Ile napiwku dla kelnera? Sprawdź, co na ten temat ma do powiedzenia etykieta.

Dlaczego powinno się dawać napiwki?

Napiwki są istotnym elementem kultury restauracyjnej i dobrym sposobem na wyrażenie uznania dla ciężkiej pracy personelu obsługującego. Wiem, że niekiedy w naszych głowach rodzi się pytanie, dlaczego akurat w restauracjach mamy wnosić tę „dodatkową opłatę”, skoro ekspedientka w sklepie też ciężko pracuje, a mimo wszystko nie wynagradzamy jej dodatkowo w ten sposób. Tak jak napisałam, napiwki w lokalach gastronomicznych to element kultury, przyjęta norma społeczna. W ten sposób jako społeczeństwo postanowiliśmy wynagradzać niektórych pracowników, co poskutkowało wieloma innymi zachowaniami rynkowymi. Jednym z nich jest wynagrodzenie kelnerów. Często suma, którą otrzymują oni w ramach swojego stosunku pracy, jest niewielka, gdyż z góry zakłada się, że kelner zarobi na napiwkach. Praktyka ta przyjęta jest w wielu miejscach na świecie i choć mamy prawo się z nią nie zgadzać i napiwków nie zostawiać, to kijem Wisły nie zawrócimy.

Jaką kwotę napiwku zostawiać?

Napiwek jest formą uznania za wykonaną pracę. Jeżeli obsługa była satysfakcjonująca, powinnyśmy zostawić napiwek. Standardowo waha się on między 10 a 20% całkowitej kwoty rachunku. Jeśli obsługa była wyjątkowo dobra, napiwek może wynosić więcej. Dużym faux pas będzie zostawienie napiwku w bardzo drobnej kwocie (np. 2 złotych).

Gdzie zostawić napiwek?

W większości przypadków napiwek zostawia się na stole lub – lepiej – w płatniku, w którym umieszczony został paragon. Jeśli płacimy gotówką, możemy też poprosić o rozliczenie rachunku do określonej kwoty. Dla przykładu: rachunek wynosi 110 złotych, a my mamy banknot 200-złotowy. Wówczas, wręczając zapłatę kelnerowi, możemy powiedzieć: „Proszę o rozliczenie do 130”.

Coraz częściej w restauracjach dokonujemy płatności kartą, a gotówki przy sobie nie mamy. Możemy zapytać, czy możliwe jest doliczenie napiwku do rachunku i uiszczenie po prostu większej opłaty.

Czy można nie zostawiać napiwku?

Napiwek to sposób na okazanie wdzięczności. Jeśli obsługa była niezadawalająca, pamiętaj, że napiwek nie jest obowiązkowy. Możesz też zdecydować się na mniejszą kwotę.

Opłata serwisowa, czyli z góry doliczony napiwek

Coraz częściej możemy spotkać się z praktyką, w której napiwek jest z góry doliczony do rachunku. Informacja ta powinna być jednak jasno przekazana klientowi przed złożeniem zamówienia, więc w większości przypadków możemy zobaczyć ją w menu. Jeśli nie jesteśmy zadowoleni z wizyty i nie chcemy wnosić tej opłaty, restauracje często proszą o zgłoszenie tej informacji w chwili proszenia o rachunek.


Ten artykuł opiera się na treściach zawartych w książce „Z klasą na każdą okazję. Część I„, gdzie znajdziesz szczegółowe omówienie zasad zachowania w restauracji oraz podczas 11 innych okazji. Zamów książkę, jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę o etykiecie i zasadach zachowania, by czuć się pewnie w każdej sytuacji.

Przedsprzedaż książki Z klasą na każdą okazję. Część pierwsza. Aleksandra Pakuła

NEWSLETTER

Newsletter Instytut Etykiety

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoje zakupy0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0