Mysz na plecach, kot na kolanach, czyli kolejne 22 zasady dotyczące zachowania przy stole

31 stycznia 2018 | Savoir-vivre

Dużo miejsca na blogu poświęcam wyjaśnianiu zasad zachowywania się przy stole. Przygotowałam już dwa wpisy z serii o 22 zasadach dotyczących zachowania przy stole: tutaj i tutaj, wyjaśniłam sposoby na komunikowanie sztućcami, pisałam o różnych rodzajach serwisu, a nawet podjęłam się udzielenia odpowiedzi na pytanie o to, czy wypada fotografować dania w restauracji. Nie ukrywam, że moim zdaniem stół jest poligonem, który weryfikuje znajomość dobrych manier i podkreśla niedociągnięcia. Nie jest łatwo poznać wszystkie obowiązujące zasady. Dziś więc, odpowiadając na wciąż otrzymywane prośby, zapraszam do poznania kolejnych 22 zasad dotyczących zachowania przy stole.

  1. Mysz na plecach, kot na kolanach – angielska zasada, która opisuje idealną pozycję przy stole. Siedzieć należy prosto, opierając się o oparcie tak, by z pleców nie spadła mysz. By na kolanach mógł zmieścić się kot, do stołu nie powinno się całkowicie dosuwać. Pisząc prościej – plecy proste, nogi razem.
  2. Serwetkę zabiera się ze stołu z lewej strony.
  3. Serwetkę kładzie się na kolanach. Nie wtyka się jej za kołnierz.
  4. Po skończonym posiłku, serwetkę odkłada się z prawej strony nakrycia.
  5. Ręce trzyma się na stole, jednak dla łokci miejsca tam nie ma. Łokcie powinny być trzymane przy ciele, ale nie w sztuczny, utrudniający ruch, komiczny wręcz sposób.
  6. Zgodnie ze szkołą angielską, w czasie, gdy nie spożywa się posiłku, ręce mogą znajdować się na udach.
  7. Rozmawiając z jedną osobą przy stole, nie należy się do niej odwracać całym ciałem. Zwrócenie się bowiem całym sobą do jednej osoby, oznacza pokazanie pleców drugiej.
  8. Gdy gospodarz daje sygnał do zakończenia posiłku, należy go rzeczywiście zakończyć.
  9. Kończąc posiłek i odchodząc od stołu należy powiedzieć Dziękuję!
  10. Dania w pierwszej kolejności podaje się kobietom i gościom. Gospodarze swe talerze otrzymują na końcu.
  11. Zdarza się, że dania jako pierwszej podaje się gospodyni – ma ona za zadanie sprawdzić, czy na pewno jest smaczne.
  12. Kieliszka i szklanki nigdy nie podnosi się w chwili, gdy napój jest do niego nalewany.
  13. Nigdy nie nalega się na picie alkoholu. Jeśli gość odmawia, należy to bezzwłocznie przyjąć do wiadomości.
  14. Zgodnie ze zwyczajem amerykańskim, noża używa się tylko na początku posiłku do pokrojenia mięsa. Po pokrojeniu mięsa nóż odkłada się, a widelec przekłada się do prawej dłoni.
  15. Zgodnie ze zwyczajem europejskim, noża i widelca używa się przez cały czas trwania posiłku, nawet wtedy, gdy wszystko jest pokrojone.
  16. Raz użyte sztućce nie mogą dotkać stołu. Odkłada się je zgodnie z zasadami, które opisałam w oddzielnym poście.
  17. Gospodarz, nalewając wino gościom, najpierw kilka kropel nalewa do swojego kieliszka, by pozbyć się ewentualnych resztek z korka.
  18. Kieliszki na stole ustawia się według wielkości. Największy kieliszek jest do wody, drugi w kolejności dedykowany jest czerwonemu winu, mniejszy winu białemu, a najmniejszy wódce.
  19. Wódki nie podaje się do dań głównych.
  20. Rybka lubi pływać i to właśnie w wódce. Wódka pasuje do śledzi, ryb i kawioru.
  21. Kawę i herbatę proponuje się gościom po deserze. Nie jest jednak nietaktem o poproszenie o nią do deseru.
  22. Likier i koniak podaje się do kawy, rzadziej do deseru, nigdy do dań głównych.

Mam nadzieję, że artykuł okazał się interesujący i wyniosłyście z niego cenną wiedzę. Jeśli macie pytania dotyczące zachowania przy stole, nie wahajcie się ich zadawać – potrzebuję kolejnych 22 inspiracji. Ucieszę się, jeśli w komentarzach napiszecie o tym, co Was denerwuje przy stole – nóż, kolejność, a może wielość kieliszków? 🙂

NEWSLETTER

Newsletter Instytut Etykiety

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoje zakupy0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0