Dużo miejsca na blogu poświęcam wyjaśnianiu zasad zachowywania się przy stole. Przygotowałam już dwa wpisy z serii o 22 zasadach dotyczących zachowania przy stole: tutaj i tutaj, wyjaśniłam sposoby na komunikowanie sztućcami, pisałam o różnych rodzajach serwisu, a nawet podjęłam się udzielenia odpowiedzi na pytanie o to, czy wypada fotografować dania w restauracji. Nie ukrywam, że moim zdaniem stół jest poligonem, który weryfikuje znajomość dobrych manier i podkreśla niedociągnięcia. Nie jest łatwo poznać wszystkie obowiązujące zasady. Dziś więc, odpowiadając na wciąż otrzymywane prośby, zapraszam do poznania kolejnych 22 zasad dotyczących zachowania przy stole.
- Mysz na plecach, kot na kolanach – angielska zasada, która opisuje idealną pozycję przy stole. Siedzieć należy prosto, opierając się o oparcie tak, by z pleców nie spadła mysz. By na kolanach mógł zmieścić się kot, do stołu nie powinno się całkowicie dosuwać. Pisząc prościej – plecy proste, nogi razem.
- Serwetkę zabiera się ze stołu z lewej strony.
- Serwetkę kładzie się na kolanach. Nie wtyka się jej za kołnierz.
- Po skończonym posiłku, serwetkę odkłada się z prawej strony nakrycia.
- Ręce trzyma się na stole, jednak dla łokci miejsca tam nie ma. Łokcie powinny być trzymane przy ciele, ale nie w sztuczny, utrudniający ruch, komiczny wręcz sposób.
- Zgodnie ze szkołą angielską, w czasie, gdy nie spożywa się posiłku, ręce mogą znajdować się na udach.
- Rozmawiając z jedną osobą przy stole, nie należy się do niej odwracać całym ciałem. Zwrócenie się bowiem całym sobą do jednej osoby, oznacza pokazanie pleców drugiej.
- Gdy gospodarz daje sygnał do zakończenia posiłku, należy go rzeczywiście zakończyć.
- Kończąc posiłek i odchodząc od stołu należy powiedzieć Dziękuję!
- Dania w pierwszej kolejności podaje się kobietom i gościom. Gospodarze swe talerze otrzymują na końcu.
- Zdarza się, że dania jako pierwszej podaje się gospodyni – ma ona za zadanie sprawdzić, czy na pewno jest smaczne.
- Kieliszka i szklanki nigdy nie podnosi się w chwili, gdy napój jest do niego nalewany.
- Nigdy nie nalega się na picie alkoholu. Jeśli gość odmawia, należy to bezzwłocznie przyjąć do wiadomości.
- Zgodnie ze zwyczajem amerykańskim, noża używa się tylko na początku posiłku do pokrojenia mięsa. Po pokrojeniu mięsa nóż odkłada się, a widelec przekłada się do prawej dłoni.
- Zgodnie ze zwyczajem europejskim, noża i widelca używa się przez cały czas trwania posiłku, nawet wtedy, gdy wszystko jest pokrojone.
- Raz użyte sztućce nie mogą dotkać stołu. Odkłada się je zgodnie z zasadami, które opisałam w oddzielnym poście.
- Gospodarz, nalewając wino gościom, najpierw kilka kropel nalewa do swojego kieliszka, by pozbyć się ewentualnych resztek z korka.
- Kieliszki na stole ustawia się według wielkości. Największy kieliszek jest do wody, drugi w kolejności dedykowany jest czerwonemu winu, mniejszy winu białemu, a najmniejszy wódce.
- Wódki nie podaje się do dań głównych.
- Rybka lubi pływać i to właśnie w wódce. Wódka pasuje do śledzi, ryb i kawioru.
- Kawę i herbatę proponuje się gościom po deserze. Nie jest jednak nietaktem o poproszenie o nią do deseru.
- Likier i koniak podaje się do kawy, rzadziej do deseru, nigdy do dań głównych.
Mam nadzieję, że artykuł okazał się interesujący i wyniosłyście z niego cenną wiedzę. Jeśli macie pytania dotyczące zachowania przy stole, nie wahajcie się ich zadawać – potrzebuję kolejnych 22 inspiracji. Ucieszę się, jeśli w komentarzach napiszecie o tym, co Was denerwuje przy stole – nóż, kolejność, a może wielość kieliszków? 🙂
0 komentarzy