5 sposobów na piękniejsze nakrycie stołu

13 czerwca 2019 | Savoir-vivre, Styl życia

Posiłek najlepiej smakuje, gdy spożywamy go w towarzystwie bliskich sobie osób, przy pięknie nakrytym stole. Eleganckie nakrycie wcale nie wymaga dużo pracy – wystarczy obrus, serwetki oraz odpowiednio ułożone naczynia i sztućce. Choć potrzebnych elementów wcale nie jest dużo, łatwo jest zepsuć efekt, na który pracujemy. Właśnie dlatego chciałabym zwrócić Waszą uwagę na 5 elementów, które mają duże znaczenie dla efektu końcowego, a o których niestety zdarza nam się zapominać.

1. Zadbaj o odpowiednią ilość miejsca dla każdego gościa

Jestem przekonana, że każdy z nas siedział kiedyś przy stole, przy którym gości ściśnięto niczym sardynki w puszce, a każdy ruch nożem i widelcem równał się szturchnięciu sąsiada. Byli przy nim prawdopodobnie także ci nieszczęśnicy, których krzesło ustawiono w miejscu, w którym znajduje się noga od stołu, więc albo siedzieli zupełnie odsunięci, albo noga od stołu znajdowała się między ich nogami. Wiemy, jak bardzo niewygodne jest takie siedzenie, dlatego też bardzo ważnym jest, by zapewnić gościom odpowiednią ilość miejsca przy stole.

Nakrycie jednej osoby powinno zajmować ok. 60 centymetrów. Taka ilość miejsca powoli na swobodne rozłożenie talerzy, sztućców i kieliszków, ale także zapewni osobie siedzącej przy stole swobodę w posługiwaniu się nimi. Jeśli nakrycie zajmuje mniej niż 50 centymetrów, gościom z pewnością będzie zbyt ciasno, więc dość szybko da się zauważyć, że kręcą się, wstają od stołu, wychodzą się przewietrzyć, a także w dość nienaturalny sposób posługują się sztućcami.

Podczas nakrywania do stołu warto więc mieć przy sobie jakże praktyczne narzędzie, jakim jest metrówka.

>>Przeczytaj też<< Jak rozsadzić gości przy stole? Kiedy planować rozsadzenie gości przy stole, typy stołów, miejsca honorowe i 3 podstawowe zasady

2. Nie zapominaj o podtalerzach/talerzach bazowych

Gdy przeglądamy wnętrzarskie pisma, bardzo często możemy zobaczyć tam już nakryte stoły. Nakryte jednak w sposób dosyć niecodzienny, bowiem każdemu z gości od początku podane są wszystkie naczynia, co przecież w czasie domowych przyjęć nie jest praktyczne (z wyjątkiem tych uroczystości, podczas których wszystkie dania od początku znajdują się na stole). By więc stół od początku wyglądał pięknie, nawet wtedy, gdy dania już zaserwowane będą wydawane na talerzach, na stole powinny znaleźć się tzw. podtalerze, które stanowią swego rodzaju podstawkę dla kolejnych talerzy.

Podtalerz to po prostu większy talerz, mający zazwyczaj średnicę ok. 28 cm. Jest on najczęściej porcelanowy i nie powinien być zastępowany popularnymi (doskonale sprawdzającymi się na co dzień) podkładkami.

 

3. Dostosuj wysokość wazonu

Okazałe bukiety kwiatów umieszczone na środku stołu wyglądają doskonale na zdjęciach, jednak w czasie posiłku zupełnie się nie sprawdzają. Stół służy nam do wspólnego spożywania posiłku – posiłku, podczas którego będziemy mogli ze sobą rozmawiać, ale także wzajemnie się widzieć.

Nakrywającym stół sugeruję unikać wysokich wazonów wypełnionych okazałymi bukietami, które sprawiają, że goście wzajemnie nie widzą się i nie mają możliwości swobodnej rozmowy. Znacznie lepiej sprawdzą się małe wazoniki lub wysokie, ale niebywale smukłe wazony, które rozszerzają się znacznie wyżej niż sięga wzrok osób siedzących przy stole.

4. Zrezygnuj z papierowych serwetek

Papierowe serwetki świetnie sprawdzają się podczas grilla lub zajadania frytek przed telewizorem, jednak elegancko nakryty stół, na którym umieszczone zostaną papierowe serwetki, zupełnie traci swój charakter.

By stół pięknie się prezentował, a goście mogli komfortowo biesiadować, przy każdym nakryciu odpowiednio ułóż stołowe serwetki wykonane z bawełny, lnu lub innej tkaniny.  Standardowo  takie serwetki mają wymiary 50×50 cm i powinny znaleźć się po lewej stronie każdego nakrycia lub na jego środku. Warto mieć w domu odpowiedni zapas serwetek, gdyż w przypadku jakiegoś stołowego wypadku konieczna może być ich wymiana. Wybierając serwetki należy pamiętać, by kupować te, które wyprać można w wysokiej temperaturze – kobiece szminki i tłuste sosy w 30 stopniach mogą być nie do pokonania.

>Przeczytaj też<< Co zrobić z serwetką przy stole?

Rezygnacja z papierowych serwetek dobrze wpisuje się także w ważny dziś nurt zero waste, z którym utożsamia się coraz większa liczba ludzi.

 

5. Nie zapomnij o obrusie

Choć mamy obecnie modę na nagie stoły, obrusy bez wątpienia nadal dodają elegancji. O ile sama na co dzień nakrywam nagi stół, to jednak rekomenduję, by w sytuacjach, w których zależy nam na zachowaniu elegancji, stół przykryć ulubionym obrusem. Wcale nie musi być on biały – kolory obrus stanowi niejednokrotnie piękną bazę, na której budować można wymarzone nakrycie.

Kupując obrus warto zwrócić też uwagę na jego skład, bowiem nie każdy będzie pięknie się prezentował. Co więcej, obrusy wykonane z naturalnych materiałów będą też trudniejsze do rozprasowania, więc już na etapie prania i suszenia warto mieć to na uwadze.

P.S. Mam pełną świadomość, że na obrysie widoczne są drobne zagniecenia. To obrus bawełniano-lniany i trudno go rozprasować, a dodatkowo mamy dzisiaj 34 stopnie, więc zrezygnowałam z walki w obawie przed rozpuszczeniem się.

NEWSLETTER

Newsletter Instytut Etykiety

0 komentarzy

Twoje zakupy0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0